Honored by Dwell: 100 Houses we Love, 2000-2010

A friend comes to pick up her child from a play-date with our son and she announces excitedly that we are in Dwell. I smile and I say I know! Isn’t it great, we’ve been on Dwell a couple times, which one did you see! And she goes, no, you are in the “100 Houses we Love” Dwell, and you have a big article in it!

So we pick it up. Here’s an excerpt of the editorial:

They only chose TEN full articles, one per year. Thank you Dwell not only for choosing us–what an honor–but also for making us the chosen article for 2008.

One in ten years, ten homes in one hundred. Wow.

And so it is! Now in stands and zinnio, enjoy!

Continue reading

Advertisements

Larkey Shoot – Short

This slideshow requires JavaScript.

The owner requested that the house have the feel of a “cabin”. A place of solace and repose in the middle of the city.

It also was important to respect the delicate lines and low profile of the existing mid century modern house designed by the late A.D. Stenger, one of Austin’s great modernist architects. From the street, the house looks virtually untouched. It remains a modest presence on the block.

The original house was taken back to the studs, the existing fireplace with its eccentric stone work was saved, and two previous unfortunate, mold infested, additions that made the existing house a black hole were removed.

A master bedroom and bath where added and the interior of the existing house completely remodeled and re-oriented around a long skylight and two interior courtyards. The skylight and courtyards maintain privacy and allow natural light into all parts of the house while providing a connection with the live oaks and changing sky.

Maple, tinted to match the tone of the pine flooring, wraps through out the house becoming cabinets, paneling, and flush doors. Traditional, earthy D’hanis “mocha” brick pavers become the surface in the courtyards.

Update: this project won a citation of Honor at the AIA, Austin 2010 Design Awards.

Duval Studio

The program was to provide workspace for a multi-disciplinary creative studio. The location was in the last remaining intact interior of a small completely masonry (interior and exterior) strip center designed and built in the late forties.

New additions are of wood and steel to contrast the existing raw masonry. Everything new is installed so that when removed, the integrity of the raw space is maintained for the future.

Careful allocation of funds and tricks like kerfing the ¾” plywood to provide the “poor man’s curves” where used to meet the extremely low budget of twelve thousand dollars. New materials are formaldehyde free plywood with a tung oil finish, cold rolled steel, and paint.

Update: this project won a Merit Award at the AIA, Austin 2010 Design Awards.

This slideshow requires JavaScript.

Cory Ryan’s Pics of Den @ Tour

Viviane’s pictures in display at the Den and visitors. Photo Cory Ryan

 

 


 

Hip Attitude on Credenza at Wolfe Den. Photo: Cory Ryan

 

 

 
 

 

She shot several areas  you may have not seen because we haven’t posted. The hidden bath. Photo Cory Ryan

 

 

 

I love this photo: Thanks Cory! You can see the rest of the shoot here. Den’s Brown Bathroom with Men. Photo Cory Ryan

 

 

 

 
 


Macho Minimalism

The Wolfe Den is in it’s final stages. Little details are being completed like the front door handle and the landscaping is being installed. Becca of Rain Lilly Design has dubbed the front stone entry design “macho minimalism”. I really like that! I’m going to steal it;)

Enjoy, I am.

Vodpod videos no longer available.

more about “untitled“, posted with vodpod