Larkey Shoot – Short

This slideshow requires JavaScript.

The owner requested that the house have the feel of a “cabin”. A place of solace and repose in the middle of the city.

It also was important to respect the delicate lines and low profile of the existing mid century modern house designed by the late A.D. Stenger, one of Austin’s great modernist architects. From the street, the house looks virtually untouched. It remains a modest presence on the block.

The original house was taken back to the studs, the existing fireplace with its eccentric stone work was saved, and two previous unfortunate, mold infested, additions that made the existing house a black hole were removed.

A master bedroom and bath where added and the interior of the existing house completely remodeled and re-oriented around a long skylight and two interior courtyards. The skylight and courtyards maintain privacy and allow natural light into all parts of the house while providing a connection with the live oaks and changing sky.

Maple, tinted to match the tone of the pine flooring, wraps through out the house becoming cabinets, paneling, and flush doors. Traditional, earthy D’hanis “mocha” brick pavers become the surface in the courtyards.

Update: this project won a citation of Honor at the AIA, Austin 2010 Design Awards.

Advertisements

Duval Studio

The program was to provide workspace for a multi-disciplinary creative studio. The location was in the last remaining intact interior of a small completely masonry (interior and exterior) strip center designed and built in the late forties.

New additions are of wood and steel to contrast the existing raw masonry. Everything new is installed so that when removed, the integrity of the raw space is maintained for the future.

Careful allocation of funds and tricks like kerfing the ¾” plywood to provide the “poor man’s curves” where used to meet the extremely low budget of twelve thousand dollars. New materials are formaldehyde free plywood with a tung oil finish, cold rolled steel, and paint.

Update: this project won a Merit Award at the AIA, Austin 2010 Design Awards.

This slideshow requires JavaScript.

Let There Be Light

The skylight (w/insulated low E glass) at the Larkey remodel/addition is here! The light is wonderful, the trees can be seen swaying and the clouds rolling.  

The existing, rusted through, fireplace has been replaced with a masonry one and the stone re-laid as close to the original funkiness as possible.

Next, some finish out action…

Vodpod videos no longer available.

 

more about “untitled“, posted with vodpod

Larkey Addition/Remodel

Went by the larkey job today, it was deserted because of the rain. With almost all the sliding doors in, you can really start telling what the space is going to feel like. My favorite has to be the new master bedroom, with the views to the courtyard and the clerestory window streching beyond where the glass will stop all the way down to the carport! Your eye just travels forever on that left side, and below that… all that storage!!!

I really also saw the jog around the tree, today, with the flashing being in and all, it’s a skinny carport but a very considerate one:-)

posted by vv

 

Vodpod videos no longer available.

 

more about “Larkey Addition/Remodel “, posted with vodpod